Mange hytter mangler slokkeutstyr
En undersøkelse viser at over 20 000 hytter i Norge ikke har brannslokkeutstyr.
- At så mange hytter ikke har slokkeutstyr er alarmerende. Alle hytter skal være utstyrt med minst et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange, i tillegg til en fungerende røykvarsler i henhold til lovverket, sier Richard Gundersen, seksjonsleder i brannforebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS (RBR).
Vanskelig beliggenhet
Mange hytter ligger slikt til at det kan være vanskelig for brannvesenet å komme frem. I gjennomsnitt er utrykningstiden vesentlig lengre til en hytte enn hva tilfelle er for en bolig. Dette innebærer at mange må være forberedt på å slokke en eventuell brann på hytta selv. Rogaland brann og redning IKS har i dag rundt 18 000 hytter i sitt dekningsområde.
-I avsidesliggende områder vil vi kanskje ikke komme frem før hytta er brent ned. Derfor oppfordrer vi alle hytteeiere å utstyre hytta godt med slokkeutstyr, slik at de står bedre rustet til å håndtere et branntilløp, sier Gundersen.
Like viktig som slokkeutstyr er det å ha på plass en fungerende røykvarsler.
- Det første du bør gjøre når du kommer opp på hytta er å teste røykvarsleren og se til at batteriet virker. Ha gjerne et par batterier til røykvarsleren liggende på hytta for sikkerhetsskyld, slik at du hele tiden er sikret å ha en fungerende røykvarsler i hytta. Tidlig varsling redder liv, sier Gundersen.
Fem prosent mangler slokkeutstyr
En undersøkelse om brannsikkerhet på hytta ble gjennomført i februar i 2014. 1 300 hytteeiere og brukere fra hele landet deltok i undersøkelsen, som blant annet viser at 5 prosent av alle landets hytter ikke har brannslokkeutstyr.
Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:
- Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta
- Test røykvarslere også en gang i året med røyk
- Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år
- Gå aldri fra levende lys
- Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
- Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte
- Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
- Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
- Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres
- Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven