Logo-rogbr
Brann 110

Slik blir du deltidsbrannkonstabel

Rogaland brann og redning IKS (RBR) har i dag 16 brannstasjoner og et branndepot fordelt på våre 9 eierkommuner. Stasjonene Varmen, Hovedstasjonen, Schancheholen og Kvernevik er døgnbemannet, mens Bryne brannstasjon er bemannet på dagtid og har vaktordning med deltidsmannskaper på kveldstid, de resterende 11 brannstasjonene er deltidsbemannet, i tillegg til branndepotet på Vassøy.

Jobben som deltidsbrannkonstabel kan kombineres med heltidsjobb, men man må bo og jobbe i nærheten av brannstasjonen. Ved utrykninger må man kunne forlate hovedarbeidsplassen i arbeidstiden. 

Stillingen som deltidsbrannkonstabel er beregnet fra 1,54 til 2,5 prosent stilling. I den prosenten ligger obligatorisk deltakelse i interne og eksterne øvelser og opplæring i regi av RBR. Denne aktiviteten er så langt det lar seg gjøre lagt utenom ordinær arbeidstid.

Man trenger ikke være utdannet brannkonstabel for å søke på jobb som deltidsbrannkonstabel, men søkere må være forberedt på å gjennomføre et opplæringsløp etter ansettelse.


Hva kreves for å bli deltidsbrannkonstabel

  • Bosted og fortinnsvis arbeidssted i nærheten av brannstasjonen
  • Fagbrev som håndverker, eller annen relevant yrkeserfaring 
  • God helse og fysikk. Før ansettelse må en bestå Arbeidstilsynets røykdykkertest (se nærmere beskrivelse av denne under)
  • Gode norskkunnskaper skriftlig og muntlig
  • Førerkort klasse C
  • Plettfri vandel


Røykdykkertest

For å kunne jobbe som deltidsbrannkonstabel i Rogaland brann og redning må man bestå Arbeidstilsynets røykdykkertest. Hvert år testes mannskaper både i heltids- og deltidsstyrken i denne testen.

Testen består av fire øvelser. Testpersonen skal ha på samme bekledning som i testen for fysisk utholdenhet, og i to av øvelsene også med en stålflaske (18 kg) på ryggen – for å gjøre testene mest mulig lik arbeidssituasjonen.


1. Fysisk utholdenhet - tredemølletesten
Testpersonen skal ha på seg undertøy som ved utrykning (eller treningstøy), joggesko, utrykningsbukse, utrykningsjakke og flaskepakke. Testen foretas uten hjelm. Samlet skal utrykningstøyet og flaskepakken veie 23 kilo. Der moderne utstyr samlet blir lettere enn 23 kg, må det legges på vekter slik at 23 kg nås.

Testpersonen skal gå på tredemøllen i romtemperatur (16-24 °C), uten å holde seg i rekkverket, og båndet skal ha konstant hastighet på 5,6 km/time (10.40 min/km).

Testen tar åtte minutter.

Fra 0 til 1 minutter skal båndet ha en vinkel på 2,5 grader fra vater (ca. 4 % stigning)
Fra 1 til 2 minutter skal båndet ha en vinkel på 4,0 grader fra vater (ca. 7 % stigning)
Fra 2 til 8 minutter skal båndet ha en vinkel på 7,0 grader fra vater (ca. 12 % stigning)

Testpersonen må klare å gå på båndet i alle de åtte minuttene for å passere testen.


2. Test av armstrekkere og brystmuskulatur
Øvelsesbeskrivelse:
Testpersonen har joggesko og bærer utrykningsundertøy, vernebukse, vernejakke og en 18 kg tung stålflaske på ryggen.

Han eller hun legger seg ned på gulvet i fot-håndstående. Håndflatene plasseres i gulvet med skulderbreddes avstand med fingertuppene pekende fremover. Kroppen skal være helt strak. Fra denne posisjonen retter testpersonen ut armene og hever kroppen fra gulvet. Deretter senkes kroppen ned slik at brystet berører testleders håndbak. Øvelsen gjentas.

Følgende forhold må passes på:
Kroppen skal under utførelsen hele tiden være strak. Det tillates ingen svai eller knekk i hoften.
Testlederen legger hånden på gulvet (med håndflaten ned) under testpersonens bryst. Selve brystet (og ikke en løsthengende vernejakke) skal berøre testleders håndbak hver gang kroppen senkes for at øvelsen skal bli godkjent.

Testresultater:
12 eller flere repetisjoner = Meget bra
Fra 11 til 7 repetisjoner   = Brukbart
6 eller færre repetisjoner = For svakt


3. Test av armbøyere og skuldermuskulatur
Øvelsesbeskrivelse:
Testpersonen har på joggesko og bærer utrykningsundertøy, vernebukse og vernejakke.

Testpersonen henger under en bom med undertak (håndflatene mot ansiktet). Håndfestene er i skulderbreddes avstand. Bommen er plassert slik at når armene er strake og kroppen holdes rett, så vil hodet og skuldrene henge litt lavere enn hælene når disse blir plassert på kanten av et stolsete (på en høy benk eller lignende). Testpersonen bøyer armene slik at brystet berører bommen og slipper seg så forsiktig ned igjen til utgangsstillingen med strake armer.

Følgende forhold må passes på:
Kroppen skal være helt strak under utførelsen.
Testen skal utføres kontrollert (rolig) uten kippebevegelser i hoftene.

Testresultater:
15 eller flere repetisjoner = Meget bra
Fra 14 til 7 repetisjoner = Brukbart
6 eller færre repetisjoner = For svakt


4. Test av ben- og hofteleddsstrekkere
Testpersonen har på joggesko og bærer utrykningsundertøy, vernebukse, vernejakke og en 18 kg tung stålflaske på ryggen.

Han/hun stiller seg med front mot ribbeveggen. Avstand fra ribbeveggens forkant til tåspiss av skoene skal være ca. én skoavstand. Hendene festes i ribbeveggen i navlehøyde, med en skulderbreddes avstand mellom hendene.

Testlederen plasserer hånden sin ca. 10 cm over testpersonens hode mens denne står oppreist. Testpersonen utfører fra denne stillingen dype knebøyninger med påfølgende rask utstrekking, slik at personen letter hælene fra golvet og opp på tå, og stanger hodet i testleders hånd. Den enkelte repetisjon av øvelsen er godkjent når hodet berører testleders hånd. Dette punktet avviker fra Arbeidstilsynets test, og er endret pga. økt fare for kneskade.

Følgende forhold må passes på:
Testpersonen skal gå så dypt i knebøyingene at hofteleddet kommer lavere enn kneleddet. Ryggen skal hele tiden under utførelsen være tilnærmet loddrett. Armene er bare til støtte. De skal hele tiden være så strake som mulig og bidra til å holde balansen, og kroppen rett.

Testresultater:
25 eller flere repetisjoner = Meget bra
Fra 24 til 15 repetisjoner = Brukbart
14 eller færre repetisjoner = For svakt



Rogaland brann og redning IKS sine deltidsbrannstajoner


Deltidsstasjoner med vaktordning
Bryne
Klepp
Riska
Ålgård
Jørpeland

Deltidsstasjoner uten vaktordning
Finnøy
Høle
Kvitsøy
Oltedal
Rennesøy
Forsand

Branndepot
Vassøy

Ledige stillinger vil bli lagt ut her på nettsidene våre og på Facebook-siden vår.


Tilbake

 
}, []);